Pumpulikakku



4 kananmunaa
2 kahvikup. perunajauhoja
2 kahvikup. sokeria
150 g  voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kananmunat, perunajauhot ja sokeri vatkataan vaahdoksi
Voisula lisätään vaahdon joukkoon kiehuvana.
Vehnäjauhoihin lisätään leivinjauhe sekä vaniljasokeri ja seos lisätään viimeisenä taikinaan.

Taikina kaadetaan hyvin voideltuun vuokaan ja kakku paistetaan kypsäksi n.170 asteessa, n. 1 tunti.


Koska minulla ei ollut tähänkään kakkuun kelloaikoja siinä äidin leivontavihossa, niin avasin luukun jossain noin 45 minuutin kohdalla ja sitten se lysähtäminen tapahtui. Tässä on nimittäin sellainen kakku, että sen paistamisen kanssa saa olla tarkkana. Eikä muuten sitten ollut ensimmäinen kerta, kun tätä kakkua valmistin. Siitä vaan on miljoona vuotta aikaa, kun viimeksi olen kuivakakkuja leiponut. Kun muksut olivat pieniä, niin kakkuja tuli leivottua kaiken aikaa ja silloin pumpulikakut onnistuivat -joskus "liiankin hyvin" eli vatkasin niin hyvin vaahdon, että valmis kakku mureni käsiin.
Näitäkin kakkuja vatkasin tosi pitkään ja ne nousivat tosi kauniisti, mutta kun ... menin aukaisemaan sen uunin luukun liian aikaisin, niin kakuthan lysähtivät pikkaisen. Nyt sitten tätä kirjoittaessani päätin katsoa oman keittokirjani välissä olevaa ns. omaa pumpulikakun ohjettani, jonka mukaan olen aiemmin kakun tehnyt ja sieltäpä löytyikin kelloaika: noin tunti. Hyvä minä :) Mutta eikös se niin ole, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan?


Onneksi tomusokerilla pystyy tekemään taikoja ja kakku oli "lähes" pelastettu.
Ja makuhan se näissä kakuissa on se tärkein asia ...

Kommentit

Suositut tekstit