Hakkoopiirakka, säkkijärveläinen perinneruoka
Parastahan hakkoopiirakka on ehdottomasti silloin, kun perunat on hakattu silpuksi puisessa hakkuukaukalossa hakkuuraudalla ja kun piirakka on paistettu kunnollisessa vanhan ajan leivinuunissa, toki sähköuunissakin tulee ihan hyvää piirakkaa.
Tämän ruoan valmistus tuli opittua jo aika varhaisessa vaiheessa :) Erityisesti perunoiden hakkaaminen puukaukalossa kiehtoi pikkutyttönä. Nykyään tätäkin ruokaa vaan tulee tehtyä kovin harvoin. Pientä määrää, kun ei viitsi alkaa tekemään. Jos taas tekee pellillisen, niin sitten sitä saa syödä melkein koko viikon -on se niin täyttävää ruokaa :)
Nyt oli taas hyvä syy tehdä piirakkaa, sillä tiedän isän siitä tykkäävän ja tiedän senkin, ettei hän sitä itse valmista. Minä siis istutin heidät heti kohta ruokapöytään, kun tulivat isänpäivän aikaan käymään kylässä. Kumpikin tunnusti, ettei ollut piirakkaa syönyt sitten viime kerran, kun porukalla syötiin tuossa samaisessa pöydässä.
Piirakan valmistus aloitetaan kuoritaikinasta. Itse tein taikinan tällä kertaa sämpyläjauhoista ja mielestäni siitä tuli oikein hyvä kuori. Olen käytellyt vaihtelevasti eri jauhoja kuoritaikinaa tehdessäni - yleisempää taitaa kuitenkin olla tapana tehdä taikina ruisjauhoista. En myöskään ole koskaan laittanut piirakkaan sipulia, mutta sitäkin kuulemma jotkut laittavat.
Kuoritaikina:
1/2 vettä
50g hiivaa
2 rkl suolaa
1 kg grahamjauhoja (osa voi olla ruisjauhoja).
Alustetaan kiinteä taikina, jonka annetaan kohota. Kaulitaan leivinpaperin päällä levyksi ja nostetaan uunipellille. Laitetaan uuni lämpeämään 250 asteeseen.
Täytteeksi:
2 kg raakoja perunoita
hienoa merisuolaa
400 - 600 g siansiivua (tällä kertaa 150g oli Snellmanin ylikypsää pekonia, josta tulee kiva maku)
Kuoritaan perunat, Silputaan ne hakkelukseksi ja sekoitetaan joukkoon suolaa.
Perunahakkelusta laitetaan paksukerros taikinalevyn päälle. Lisätään perunoiden päälle rasvaisia kylkisiivuja. Lisätään loput perunat ja niiden päälle vielä voinokareita ennen kuin taitellaan kuori päälle (jotkut laittavat päällimmäiseksi kerrokseksi vielä siansiivua).
Taitellaan taikina kuoreksi päälle ja tehdään näin umpipiirakka. Saumat suljetaan nyppimällä ja vettä apuna käyttäen tiiviiksi. Piirakkaa paistetaan noin 15min suurella lämmöllä ja sen jälkeen lämpötila lasketaan 175 asteeseen. Piirakka saa kypsyä n. 2 - 2,5 tuntia.
Itse käärin leivinpaperia piirakan päälle, ennen kuin peitän sen pyyhkeellä (piirakan päälle voi laittaa esim. pyyhkeen, peiton, villapaidan tms). Nyt piirakka saa jälkikypsyä rauhassa. Noin 2-3 tunnin päästä piirakassa on pehmeä kuori ja mehevä maku.
Sanotaan, että "Rakkaalla lapsella on monta nimeä". Niin myös tällä perinteisellä karjalaisella herkulla, paksukuorisella umpipiirakalla. Sillä on myös monta erilaista valmistustapaa. Pitäjästä tai jopa talostakin riippuen valmistustavat poikkeaa ja väittäisin nyt näin 2000-luvun piirakan valmistajana, että valmistajan ikäkin tuo omat vaihtelunsa. Kuten jo varmaan huomasit, niin minä olen muuttanut perinteistä piirakan ohjetta nykyaikaan ja siansiivujen joukkoon laitan pekonia (amerikanpekonnia olen käyttänyt jo vuosia).
- hakkoopiirakka
- hakkeluspiirakka
- lohkopiirakka
- rusupiirakka
- kurniekka
- lihakukko / lanttukukko (tehdään myös lantuista)
Hyvännäköistä, tuota täytyy ehdottomasti kokeilla...
VastaaPoistaSuosittelen kokeilemaan, sillä se on TODELLA hyvää ja täyttävää :D
PoistaMeillä tätä sanotaan riepasmatiksi :)
VastaaPoistaHyvä perinneruoka. Ei joutune käräjätupaan vaikka lisää lanttua, porkkanaa, bataattia perunan lisäksi. Nämä voinee vaikka keittää puolikypsiksi, paistoaika lyhenee sopivasti.
VastaaPoistaEi sulla sattuis olemaan kuvaa hakkuukaukalosta ja hakkuuraudasta?
VastaaPoistaLohkopiirakkaa äiti leipoi usein ja se oli todella hyvää 😋
VastaaPoista