Lusikkaleivät n. 60 kpl
Lusikkaleipiäkään en ollut tehnyt koskaan aiemmin, joten haasteita otin itselleni jonkin verran meidän syntymäpäiväjuhlien vuoksi. Jotkut olivat sanoneet lusikkaleivistä, että ne ovat helppoja tehdä ... Toiset taas olleet toista mieltä. No joo, olihan niissä pientä askartelua ...

400 g voita
3 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
9 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

Väliin täytteeksi: 200 g vadelmamarmeladia

Pinnalle: hienoa sokeria

Sulata voi ja anna sen kiehahtaa teräskattilassa.
Sekoita ja kiehauta voisulaa pienellä lämmöllä 10 - 15 min. Sekoita välillä, älä polta sitä.
Kun väri alkaa punertua, niin nosta kattila levyltä ja lisää joukkoon sokerit voisulan päälle.
Sekoita. Anna jäähtyä haaleaksi.
Yhdistä jauhot sekä sooda ja lisää seos siivilän läpi voisokeriseokseen. Sekoita taikina.

Ota taikinaa teelusikkaan ja painele se tasaiseksi. Irrota pikkuleivän puolikas lusikasta ja aseta leivinpaperin päälle pellille noin 1 cm:n välein KUPERA puoli ylöspäin. Paras on pesältään syvä lusikka.

Paista uunin keski-/yläosassa vaaleanruskeiksi noin 175 asteessa, 10 - 12 min.

Levitä jäähtyneiden pikkuleipien tasaiselle pinnalle marmeladia. Paina puolikkaat vastakkain ja lopuksi kierrittele hienossa sokerissa.


Huom. Lusikan koko vaikuttaa siihen, kuinka monta valmista lusikkaleipää saat tällä ohjeella.

* * * * * * * * * * * * * 

Pohdiskelin, miten lusikkaleivät mahtavat säilyä ja miten ne oikeaoppisesti kuuluisi säilyttää. Päätin sitten leipoa lusikkaleivät aivan viimeiseksi illalla. Onneksi minulla oli siinä vaiheessa apulainen, sillä se olikin aika hidasta touhua. Niin herkullisia niistä tuli, että meillä olikin täysi työ pitää komentoa yllä, kun keittiössä kävi joku pikkuleipävaras :D :D 

Internetin ihmeellisestä maailmasta sitten löytyi tieto, että lusikkaleivät voi pakastaa. Pakkasin 130-vuotissynttärijuhlista ylijääneet lusikkaleivät kannelliseen rasiaan ja laitoin kerrosten väliin leivinpaperia. Kätevää ... eikä muuten tullut naposteltuakaan ylimääräistä, kun pakastettiin! Sulavat suht nopeasti ja riittää, kun otat huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua. 

lusikkaleivät ohje

Kommentit

Suositut tekstit