Kaksi erilaista sinappisilakkaohjetta
Aatonaattona teen aina lohihyytelöä ja lisäksi joulupöytään on aina ostettu erilaisia kaloja. Kinkkua ei pöytään kanneta ennenkuin kalaruoat on syöty :) Ja siihen ovat myös vieraat saaneet tottua.
Mutta kuvitelkaapas tilanne, että ruokapöytääni istahtaa poika- tai tyttöystävä, joka ei ole tottunut syömään kalaa -syystä tai toisesta. Jos jollakulla on tuollainen ongelma, niin tervetuloa vaan minun pöytääni -täällä on nimittäin pakko oppia syömään kalaa! Tunnustan, että olen joutunut opettamaan jo kaksi tapausta kalan syöjiksi :D :D
Saapa nähdä, miten onnistun lapsenlapseni kanssa -syökö joulukalojani, vaiko ei? Hän on vasta neljävuotias ja kaksi edellistä joulua ollut toisen mumminsa joulupöydässä. Toki hänelle teen lihapullia ja nakkejakin on ostettu varalle. Ehkä hänen kanssaan on helpompaa kuin oman poikani kanssa, joka tuon ikäisenä suostui syömään jouluna vain ja ainoastaan makaronilaatikkoa, lihapullia, prinssinakkeja ja jälkkäriksi hedelmäsalaattia (muille hedelmärahkaa).
No niin. Yleensä olen ostanut sinappisilliä ja sitähän lapset taaskin luulivat saavansa. Nyt komento kävi, että kalaruokia täytyy olla tarpeeksi, ne eivät saa loppua kesken, kuten yleensä käy. Niinhän siinä on aina käynyt, että kalat hupenee ensimmäisenä ... Lohihyytelöäkin teen nykyään tupla-annoksen .... Pitäisiköhän sekin jo kolminkertaistaa? Ehkei vielä tänä jouluna.
Nyt sitten päätin kokeilla tehdä itse sinappisilakoita. Ohjeen löytyminen olikin vaikeaa ja lopulta löysin mukamas kaksi hyvää ohjetta, mutta ... sitten muokkasin niistä omanlaisia. Nyt sitten jännityksellä odotan, mikä on lopputulos, sillä enhän ole tehnyt sinappisilakoita kuin kerran aikaisemmin ja se oli joskus 90-luvulla (eikä ne silloin onnistuneet haluamallani tavalla).
Naapuriapua tarvittiin, kun halusin VARMASTI tuoreita silakkafileitä. Kuljetus toimi ja sainkin 1,5 kg niin tuoreita ja kauniita silakkafileitä, etten ole aikoihin nähnyt. Poistin fileistä nahat ja jaoin fileet puoliksi kahteen astiaan.
Sinappisilakat 1:
Tee liemi, jossa silakat liotetaan yön yli jääkaapissa:
n. 700 g nyljettyjä silakkafileitä
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl väkiviinaetikkaa
3/4 dl sokeria
1 rkl suolaa
Kiehauta liemen aineet, jäähdytä liemi. Leikkaa fileet haarukkapaloiksi. Kaada jäähtynyt liemi nyljettyjen silakkafileiden päälle, sekoita ja peitä astia.
Liota silakkafileitä yön yli jääkaapissa.
Valuta fileista liemi siivilän läpi.
Valmista SINAPPIKASTIKE.
2 rkl sinappia
1 rkl punaviinietikkaa
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 prk (200g) Creme Fraichea
Sekoita ainekset keskenään ja kaada kastike fileiden päälle, sekoita. Anna maustua ennen tarjoilua.
Sekoita ainekset keskenään ja kaada kastike fileiden päälle, sekoita. Anna maustua ennen tarjoilua.
Sinappisilakat 2:
Liemi, jossa liotetaan yön yli jääkaapissa:
700 g silakkafileitä
5 dl vettä
1 1/2 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl suolaa
Sekoita suola ja etikka kylmän veden joukkoon. Tätä lientä ei keitetä. Kaada liemi sopivan kokoisiksi leikattujen filepalojen päälle astiaan ja peitä astia.
Fileet saavat maustua yön yli jääkaapissa. Sekoittele joitakin kertoja liotuksen aikana.
Sinappikastike:
1 dl sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1/2 dl vettä
1 dl rypsiöljyä
1 tl valkopippuria
2 rkl sokeria
nippu tuoretta tilliä
Valuta silakkafileet siivilässä. Pilko fileet, ellet ole tehnyt sitä jo ennen liotusta. Sekoita sinappikastike ja kaada kulhoon fileiden päälle ja sekoittele. Desifioi lasipurkki ja säilö silakat. Anna maustua vähintään vuorokausi, mielellään muutamia päiviä.
Tuo ohje kakkonen oli muuten sitten kaikkien mieleen. Muksut kehtasivat epäillä, että olisin ostanut kaupan silakoita ja laittanut ne kotona purkkiin :)
VastaaPoista